Is uw school al Momento proof?


Voordat u met het Momento dashboard en/of met Momento devices gaat werken, is het handig om een aantal zaken binnen uw ICT infrastructuur te controleren. Ondanks dat de Momento partners niet altijd invloed hebben op het incorrect of traag werken van educatieve softwareprogramma's die in de cloud draaien, willen we u toch zo goed mogelijk voorbereiden en ontzorgen wanneer u met digitaal leren aan de slag wilt gaan. Met behulp van onderstaande checklist kunt u controleren of uw school Momento proof is!


Factoren die van invloed zijn op de performance van Momento en de onderliggende programma’s


Apparatuur
Zijn uw werkstations krachtig genoeg? Met name animaties en filmpjes (Flash, Java) vragen nogal wat reken- en grafische snelheid en voldoende geheugen. Zorg voor moderne apparatuur met voldoende capaciteit, zoals de Momento devices. De mate waarin en wijze waarop u wilt digitaliseren bepalen welk Momento device het beste bij u past. Wij adviseren u graag!

Applicaties
De applicaties, educatieve software, worden door veel gebruikers tegelijkertijd gestart. Het wordt dan dringen in het schoolnetwerk. Ophoping van data vindt plaats en de snelheid daalt drastisch. Start daarom de applicaties gespreid op, zeker in draadloze situaties.

Bandbreedte
Meestal is de bandbreedte van de internetverbinding te klein. Als vuistregel kunt u er vanuit gaan dat u per werkstation (pc, tablet, smartphone, …) 1,5 Mbit/s download- en 0,15 Mbit/s uploadsnelheid nodig hebt. Dat betekent dus dat als er 50 werkstations tegelijkertijd gebruikt worden, er een verbinding met ongeveer 75 Mbit/s down- en 7,5 Mbit/s upload nodig is. Verhoog eventueel de bandbreedte.

Snelheid
De snelheid van het bedrade (LAN) en het draadloze (WiFi) deel van het schoolnetwerk kan te laag zijn. Een modern bedraad netwerk heeft vaak een snelheid van 1000 Mbit/s. De snelheid van het draadloze deel is een stuk lager; van ongeveer 50 tot 100 Mbit/s. Daarbij komt, dat bij het draadloze deel van netwerken meerdere werkstations de snelheid van een verbinding moeten delen. Wilt u met veel systemen draadloos werken, laat u dan informeren over een professionele oplossing met voldoende capaciteit.

Proxyserver
Waar een proxyserver in de meeste gevallen voor een snelheidsverbetering zorgt, kan het ook zijn dat deze in specifieke gevallen juist vertragend werkt. Een proxyserver is een server die centraal voor de werkstations de internettoegang verzorgt en onder andere als functie heeft om de content te filteren en bezochte pagina’s te cachen. Pagina’s die gecached zijn, kunnen bij een volgend bezoek door de proxyserver getoond worden en hoeven dus niet opnieuw opgehaald worden van het internet. Scholen met een contentfilter hebben vaak een proxyserver.

Momento helpt u graag verder met uw infrastructuur en beheer

Kortom, of u nu werkt met desktops of een Momento device, lokaal of (gedeeltelijk) in cloud, om optimaal met uw educatieve content en Momento te kunnen werken, heeft u altijd een zekere lokale infrastructuur nodig met daarop beheer, service en support. Wij bieden, via onze ICT partners Heutink ICT en de Rolf groep, compleet beheer, service en support van uw lokale infrastructuur en mobiele devices, inclusief de vereiste netwerkcomponenten. Allemaal tegen een vaste prijs per jaar, afhankelijk van het aantal leerlingen op uw school.

Hiermee zijn de volgende zaken goed geregeld:

• Snel internet
• Betrouwbare netwerkapparatuur
• Overal en altijd WiFi
• Beheer van vaste en mobiele devices
• 24/7 Ondersteuning van een ICT-specialist in het onderwijs

Neem voor advies en meer informatie contact op met uw schoolleverancier of met Heutink ICT of de Rolf groep. Wij geven u graag meer informatie en advies over mogelijke oplossingen. Wilt u de checklist nog eens rustig nalezen? Download deze dan hier: Groen licht voor digitaliseren